Byggkurage är en policy framtagen för att skapa tryggare, trevligare och säkrare byggarbetsplatser med hopp om att rädda liv. Byggkurage är i grunden en idé skapat av Nina Rung och Peter Rung som även grundat Huskurage. Läs mer om hur du med Huskurage kan rädda liv genom att klicka här.
Vi på Erik Larsson Bygg har omtanke som värdeord och riktlinje. Omtanke i vårt arbete, våra kunder och kollegor. Inspirerade av Byggchefernas och Byggnads ”stoppa machokulturen” har vi som så många andra i branschen identifierat beteenden som inte går i linje med vår strävan om omtanke. Därför vi bestämde oss för att göra mer. Efter en föreläsning och workshop tillsammans med Peter fick vi erbjudandet att utveckla Ninas och Peters idé om Byggkurage. Vi antog erbjudandet och här står vi nu med omtanke omvandlat i en policy som vi hoppas och tror ska hjälpa branschen att bli tryggare, säkrare och mer omtänksam. Vill du höra med om vår resa mot matchokultur? Hör av dig till Sonja.
Ingen äger Byggkurage och alla är välkomna att sätta upp policyn på sina byggarbetsplatser. Med Byggkurage ska vi tillsammans skapa arbetsplatser där alla känner sig välkomna och där alla kommer hem hela och utan en klump i magen. Tillsammans gör vi skillnad, tillsammans räddar vi liv. Tillsammans bygger vi Sverige med omtanke redan från grunden!
Byggbranschen ska vara till för oss alla. Branschen är idag mansdominerad. Av Byggnads medlemmar är hela 99 procent män och av yrkesarbetare totalt inom byggsektorn utgör kvinnor bara 1,7 procent. I mansdominerade grupper skapas en machokultur med outtalade regler, även kallade normer, för hur vi ska vara, prata och bete oss för att vara "riktiga män" och för att få vara en del av gruppen. Reglerna sprids vidare mellan oss, oftast omedvetet, och på så sätt förs machokulturen vidare år efter år.
Viljan att passa in i gruppen och rädslan för att vara omanlig är vanliga orsaker till att killar och män tar livsfarliga risker, slarvar med säkerheten och inte vågar be om hjälp. Inom byggbranschen dör (minst) 1 person i månaden i arbetsrelaterade olyckor. Enligt Arbetsmiljöverket är machokulturen en av orsakerna och det handlar inte bara om byggbranschen. I nästan nio av tio misshandelsfall är det killar och män som slår. Av alla svenska män dricker 20 procent så mycket alkohol att det kan riskera deras liv. Av alla som drunknar är 80 procent män och samma gäller för antalet män som dör i trafiken.
Byggkurage handlar om att minska risktagandet genom att vi skapar arbetsplatser där säkerhet prioriteras högre än machokultur och där det finns en trygghet att våga be om hjälp och säga ifrån.
Kortfattat går det att säga att machokulturen skapar en hård jargong ute på våra byggarbetsplatser med "högt i tak" och "rått men hjärtligt". Även om jargongen inte är riktad mot en specifik person kan det påverka de som jobbar på byggarbetsplatsen. Jargongen kan orsaka en hård miljö där vi riskerar att någon tar illa upp eller känner sig tvingad att vara på ett visst sätt för att passa in. Det är heller inte ovanligt att det finns personer som inte vågar vara sig själva på arbetsplatsen utan istället sätter upp en fasad för att passa in. På så vis skapas psykisk ohälsa som kan leda till minskat välmående, sjukfrånvaro och i värsta fall depression och självmord. Över 70 procent av alla som tar sitt liv är män och bland unga män är självmord den vanligaste dödsorsaken. Över 80 procent av eleverna på byggprogrammen menar att jargongen inom byggbranschen är hårdare än i andra branscher. I Byggchefsbarometer 2019 anser 35 % av kvinnorna att mobbning förekommer, motsvarande siffra bland männen är 20 procent.
Det är oftast personer som inte lever upp till machokulturens oskrivna regler som märker av att machokulturen finns. Inom byggbranschen handlar det främst om kvinnor, ickebinära samt killar och män som inte vill leva efter machoreglerna. Personer som bryter normerna stöter ofta på motstånd eller "friktion" från omgivningen, de får svårare att komma in i gruppen och får jargongen riktad mot sig. I värsta fall kan personerna också bli utsatta för allvarliga kränkningar och trakasserier.
Det betyder heller inte att personer som uppfyller machokulturens oskrivna regler mår bra. Tvärtom kan det vara väldigt påfrestande att behöva bevisa sig som manlig och alltid förväntas "kunna ta lite skit" av sina arbetskamrater. Att vara en person på jobbet och en annan person hemma är också en påfrestning som blir jobbig i längden.
Byggkurage handlar om att vi skapar ett klimat där reglerna för machonormerna suddas ut genom att vi börja prata och visar omtanke för varandra.
I Byggchefernas årliga kartläggning vittnade 70% av cheferna i samhällsbyggnad att det dras diskriminerande skämt på arbetsplatsen. I byggbranschens upprop #sistaspikenikistan vittnar drygt 4 600 kvinnor om kränkningar, övergrepp och sexuella trakasserier och över hälften av Byggchefernas kvinnliga medlemmar har upplevt sexuella trakasserier. En undersökning bland Byggchefernas medlemmar har visat att nästan varannan chef upplever fördomar mot homosexualitet i branschen. 37 procent av eleverna på byggprogrammen anser att de ibland eller ofta upplever att lärare eller andra vuxna på skolan skämtar eller pratar på ett sätt som går att ta illa vid sig av.
Byggkurage handlar om att vi håller våra arbetsplatser fria från sexism, rasism och homofobi.
Machokultur leder till objektifiering som i sin tur kan leda till diskriminering. Ofta riktas diskrimineringen mot personer som inte lever upp till machokulturens oskrivna regler, inom byggbranschen främst kvinnor, ickebinära samt killar och män som inte vill leva efter machonormerna. 90 procent av kvinnor i byggbranschen upplever den som ojämlik och endast cirka sex procent av byggbranschens olika yrkesgrupper är jämställda. I Byggchefsbarometer 2019 anser 74 procent av kvinnorna att härskartekniker förekommer, motsvarande siffra bland männen är 55 procent.
Byggkurage handlar om att vi väljer nolltolerans mot objektifiering och diskriminering.
Byggnads menar att byggbranschen förlorar arbetskraft på grund av machokulturen och vidare anser över hälften av Byggchefernas kvinnliga chefer att det sker ett betydande kompetensbortfall på grund av upplevd grabbighet och machokultur inom byggbranschen.
Byggkurage handlar om att vi skapar arbetsplatser där alla känner sig välkomna.
För att byggbranschen ska klara av att bygga alla de bostäder och den infrastruktur som Sverige behöver måste vi bli fler och få in fler kompetenser till byggbranschen. Samhällsbyggnads machoindex 2020 är enligt cheferna 46 procent, vilket innebär att nästan hälften av branschens chefer uppfattar att det finns machokultur på deras arbetsplatser. Idag är det många som väljer bort byggbranschen på grund av machokulturen. Det handlar inte bara om tjejerna, utan moderna män vill heller inte arbeta i en bransch som inte är sund. Endast 13 procent av byggeleverna på gymnasiet är tjejer och 8 av 10 tjejer vittnar om machokultur på byggprogrammen. Motsvarade siffra bland pojkarna är 6 av 10.
Byggkurage handlar om att vi skapar arbetsplatser där alla känner sig välkomna.
Om du är osäker på varför du som arbetsgivare behöver agera behöver du förmodligen läsa på lite. På Arbetsmiljöverket kan du hitta mer om Arbetsmiljölagen, Organisatorisk och social arbetsmiljö och Systematiskt arbetsmiljöarbete.
Absolut! Ingen kan göra allt, det är tillsammans vi kan göra skillnad ❤️ Normer är något vi skapar tillsammans och hela tiden. Eftersom normerna ständigt förändras kan de upphöra om vi som grupp bestämmer oss för det. Byggkurage handlar om att bryta mönstret för machokulturen för att istället skapa arbetsplatser där alla, oavsett kön, ålder, urpsrung och sexuell läggning, känner sig välkomna.
Stoppa machokulturen – Byggnads och Byggchefernas initiativ kring machokulturen.
Sila snacket – Ett initiativ som arbetar för mer inkluderande arbetsplatser med en schysstare jargong, som får alla att trivas, må bra och känna sig välkomna.
Under kevlaret – Ideell organisation som vill få killar att känna sig tryggare i att uttrycka känslor, be om hjälp och stötta varandra.
En riktig man – Vad innebär det att vara man? Med Region Värmlands mobilapp En riktig man kan du vara med och forma vår gemensamma bild av manlighet.
Så mycket macho (rapport) – Rapport från Byggcheferna om hur macho samhällsbyggnadsbranschen är.
Stoppa machokulturen (rapport) – Rapport från Byggcheferna fem år efter lanseringen av Stoppa machokulturen.
En värld för män och inga andra (rapport) – En rapport om värderingar och machokultur på gymnasieskolans yrkesprogram.